etusivu:   tapahtumat:   luennot:   vuosi 2020  

Kevään 2020 ohjelma

Kevätkauden 2020 esitelmäillat Kulttuuritalo Laikun tiloissa tiistai-iltaisin alkaen klo 18.00.

21.1. Ira Vihreälehto: ”Perintö, jonka sain" - Sukututkimuksen työkalut itsetuntemuksen ja hyvinvoinnin lisääjinä.
4.2. Tapio Paavonen: Isän sotaretki – ja miten siitä tehdään kirja. Tavallinenkin sotilas ilman sankaritekojakin on kirjan arvoinen. Esitelmässä ohjeita siitä, miten tällainen kirja tehdään vuosien 1939-1944 sodista.
18.2. FT Kaarle Wirta: Suomen terva maailmalla: Uuden ajan alun yrityshistoriaa tynnyreistä käsin. Millainen oli suomalaisen tervan merkitys maailmankaupassa 1600-luvulla ja, miten yrityskulttuuri rantautui Suomeen tervakaupan myötä.
3.3. Vuosikokous ja sen yhteydessä Jorma Lappalaisen katsaus kirjailija Minna Canthin sukujuuriin.

Loput kevään esitelmät jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

Syksyn 2020 ohjelma

15.9. Tiina Miettinen: Sukututkimus ja sukujen salaisuudet. Mitä halutaan unohtaa ja mistä asioista suvuissa vaietaan? Keskustelua sukututkimuksen ja sukujen kipupisteistä sekä siitä, miten niitä voisi selvittää.
29.9. Jouni Koskela: 1900-luvun sotiemme historiaa Hämeenkyröstä henkilö- ja sukututkimusta hyödyntäen.
13.10. Juho Mattila: Torpparit arkistoissa. Meillä jokaisella on suvussaan torppari tai mäkitupalainen. Millaisia jälkiä torppareista ja maanvuokrauksesta on jäänyt viranomaisten arkistoihin? Millaisia asiakirjoja torppareista on löydettävissä yksityisarkistoista?
27.10. Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit. Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948.
10.11. Ulla Koskinen: Aatelin historia Suomessa. Syksyllä 2020 ilmestynyt teos Suomen aatelin historiasta luo uuden ja monivivahteisen kuvan säädystä, joka läpi historian oli tapahtumien polttopisteessä. Aatelin historia on häikäilemätöntä lahjontaa ja aitoa jaloutta, kylmiä naimakauppoja ja puhdasta rakkautta, yhteiskunnallista vastuunkantoa ja talonpoikien kurittamista. Aateluuden ytimessä ovat aina olleet kysymykset eliitin muodostamisesta ja ylläpidosta. Millaisia ihmisiä halutaan vallankäyttäjiksi? Miten johtajia palkitaan?