Tampereen seudun sukututkimusseura

etusivu: esittely

TAMPEREEN SEUDUN SUKUTUTKIMUSSEURA RY

on perustettu vuonna 1979 kaikille sukututkimuksesta kiinnostuneille ja sitä harrastaville Tampereella ja sen ympäristössä.

Jäsenistö

Tampereen seudun sukututkimusseuraan kuuluu nykyään noin 450 jäsentä Tampereelta, sen lähikunnista ja kauempaakin. Jäseneksi voi liittyä seuran tilaisuuksissa tai ilmoittautumalla seuran jäsensihteerille sähköpostitse. Vuonna 2018 jäsenmaksu on 28 euroa. Muut samassa osoitteessa asuvat voivat liittyä jäseneksi puoleen hintaan.

Toiminta

Esitelmät ja kurssit

Seuran monipuoliseen toimintaan kuuluvat syys- ja kevätkauden jäsenillat joka toinen viikko Kulttuuritalo Laikussa (Keskustori 4, Tampere). Vuosittain esitelmiä on 12-14 kertaa. Esitelmiä pitävät sukututkimuksen ja historian asiantuntijat sekä seuran jäsenet. Esitelmätilaisuudet ovat kaikille kiinnostuneille avoimia.

Seura järjestää tarvittaessa sukututkimukseen liittyviä maksullisia erikoiskursseja. Kursseilla on tähän mennessä perehdytty mm. digitaaliseen kuvankäsittelyyn ja oikeusasiakirjoihin.

Retket

Seura lähtee yleensä kahdesti vuodessa retkelle. Syksyn retkellä tutustutaan lähiseudun paikallishistoriaan ja keväällä lähdetään Pirkanmaata kauemmaksi; muutaman kerran on lähdetty ulkomaille asti. Retkillä perehdytään ammattioppaan avulla paikkakunnan historiaan sekä tehdään ohjattuja tutustumiskäyntejä arkistoihin ja kulttuurihistoriallisesti kiinnostaviin kohteisiin.

Sukututkimuspäivä

Tampereen seudun sukututkimusseuran sukututkimuspäivää vietetään vuosittain tammikuussa Sampolassa. Päivän ohjelma koostuu korkeatasoisista esitelmistä ja eri sukututkimusseurojen sekä yksittäisten sukututkijoiden näyttelyistä ja sukututkimusmateriaalin myynnistä. Viime vuosina sukututkimuspäiville on osallistunut jopa 500 henkeä. Tämä kaikille avoin tilaisuus on yksi Suomen suurimmista vuosittain toistuvista sukututkimustapahtumista. Seuraava sukututkimuspäivä on tammikuussa 2019.

Internet-sivut

Seuran yhteyshenkilöt sekä tietoa ohjelmatoiminnasta ja historiasta löytyy seuran www-sivuilta osoitteesta www.tamsuku.fi . Internetin välityksellä voi liittyä seuran jäseneksi, ilmoittautua retkille ja kursseille sekä tilata seuran julkaisuja. Seuran sivuilta voi lukea seuran lehden Orpanan vanhoja vuosikertoja ja seuran vuosikirjoja vuoteen 2007 asti.

Kirjasto

Seuran omassa kirjastossa, joka sijaitsee Kulttuuritalo Laikun Mäkelän kabinetissa, on paikallis- ja yleishistoriallisia teoksia sekä yksityisten sukujen sukututkimuksia. Kirjasto on avoinna tuntia ennen esitelmätilaisuuksien alkua. Jäsenet saavat kirjastosta lainoja kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Julkaisut

Orpana

Seuran jäsenlehti Orpana postitetaan jäsenistölle kahdesti vuodessa. Orpanan kirjoittajissa on sekä harrastajatutkijoita että ammatikseen historiaa tutkivia. Lehden monipuolinen ja runsas sisältö on palkittu kahdesti vuosina 2005 ja 2015 Sukuseurojen Keskusliiton lehtikilpailussa.

Seuran toiminnan alkuvuosina julkaistiin säännöllisesti vuosikirjaa, jonka tekstit perustuivat jäsenilloissa pidettyihin esitelmiin. 2000-luvun puolella vuosikirjoja on julkaistu harvemmin.

Esipolvitaulut

Esipolvitauluja on tähän mennessä ilmestynyt kymmenen nidettä. Neljästä ensimmäisestä on laadittu yhteinen hakemisto, ja myöhemmät esipolvitaulukirjat sisältävät kukin oman hakemistonsa.

Sydämellisesti tervetuloa seuran jäseneksi ja mukaan toimintaan!