etusivu: esittely

TAMPEREEN SEUDUN SUKUTUTKIMUSSEURA RY

on perustettu vuonna 1979 kaikille sukututkimuksesta kiinnostuneille ja sitä harrastaville Tampereella ja sen ympäristössä.

Jäsenistö

Tampereen seudun sukututkimusseuraan kuuluu nykyään noin 450 jäsentä Tampereelta, sen lähikunnista ja kauempaakin. Jäseneksi voi liittyä seuran tilaisuuksissa tai ilmoittautumalla seuran jäsensihteerille sähköpostitse. Vuonna 2017 jäsenmaksu on 28 euroa. Muut samassa osoitteessa asuvat voivat liittyä jäseneksi puoleen hintaan.

Toiminta

Esitelmät ja kurssit

Seuran monipuoliseen toimintaan kuuluvat syys- ja kevätkauden jäsenillat joka toinen viikko Tampereen Vanhalla kirjastotalolla (Keskustori 4). Keväällä 2018 Vanhan kirjastotalon remontin vuoksi kokoonnutaan Kirjastotalo Metsossa. Vuosittain esitelmiä on 12-14 kertaa. Esitelmiä pitävät sukututkimuksen ja historian asiantuntijat sekä seuran jäsenet. Esitelmätilaisuudet ovat kaikille kiinnostuneille avoimia.

Seura järjestää tarvittaessa sukututkimukseen liittyviä maksullisia erikoiskursseja. Kursseilla on tähän mennessä perehdytty mm. digitaaliseen kuvankäsittelyyn ja oikeusasiakirjoihin.

Retket

Seura lähtee yleensä kahdesti vuodessa retkelle. Syksyn retkellä tutustutaan lähiseudun paikallishistoriaan ja keväällä lähdetään Pirkanmaata kauemmaksi; muutaman kerran on lähdetty ulkomaille asti. Retkillä perehdytään ammattioppaan avulla paikkakunnan historiaan sekä tehdään ohjattuja tutustumiskäyntejä arkistoihin ja kulttuurihistoriallisesti kiinnostaviin kohteisiin.

Sukututkimuspäivä

Tampereen seudun sukututkimusseuran sukututkimuspäivää vietetään vuosittain tammikuussa Sampolassa. Päivän ohjelma koostuu korkeatasoisista esitelmistä ja eri sukututkimusseurojen sekä yksittäisten sukututkijoiden näyttelyistä ja sukututkimusmateriaalin myynnistä. Viime vuosina sukututkimuspäiville on osallistunut jopa 500 henkeä. Tämä kaikille avoin tilaisuus on yksi Suomen suurimmista vuosittain toistuvista sukututkimustapahtumista. Tammikuussa 2018 sukututkimuspäivää ei järjestetä, koska valtakunnallinen Suku 2018 -tapahtuma on Tampereella maaliskuussa 2018. Seuraava sukututkimuspäivä on tammikuussa 2019.

Internet-sivut

Seuran yhteyshenkilöt sekä tietoa ohjelmatoiminnasta ja historiasta löytyy seuran www-sivuilta osoitteesta www.tamsuku.fi . Internetin välityksellä voi liittyä seuran jäseneksi, ilmoittautua retkille ja kursseille sekä tilata seuran julkaisuja. Seuran sivuilta voi lukea seuran lehden Orpanan vanhoja vuosikertoja ja seuran vuosikirjoja vuoteen 2000 asti.

Kirjasto

Seuran omassa kirjastossa on paikallis- ja yleishistoriallisia teoksia sekä yksityisten sukujen sukututkimuksia. Kirjasto on avoinna luentosalin yhteydessä tuntia ennen esitelmätilaisuuksien alkua. Jäsenet saavat kirjastosta lainoja kahdeksi viikoksi kerrallaan. Keväällä 2018 kirjasto on Vanhan kirjastotalon remontin vuoksi suljettu.

Julkaisut

Vuosikirja ja Orpana

Seuran tärkeimmät julkaisut ovat Vuosikirja, joka sisältää tiivistelmiä jäsenilloissa kuulluista esitelmistä, ja jäsenlehti Orpana, joka postitetaan jäsenistölle kahdesti vuodessa. Orpanan kirjoittajissa on sekä harrastajatutkijoita että ammatikseen historiaa tutkivia. Lehden monipuolinen ja runsas sisältö on palkittu kahdesti vuosina 2005 ja 2015 Sukuseurojen Keskusliiton lehtikilpailussa.

Esipolvitaulut

Esipolvitauluja on tähän mennessä ilmestynyt kymmenen nidettä. Neljästä ensimmäisestä on laadittu yhteinen hakemisto, ja myöhemmät esipolvitaulukirjat sisältävät kukin oman hakemistonsa.

Sydämellisesti tervetuloa seuran jäseneksi ja mukaan toimintaan!