etusivu:   ajankohtaista

Tervetuloa kevätkauden toimintaan!

Seuran lehden Orpanan numero 1/2019 on ilmestynyt. Jos olet jäsen, mutta et ole saanut lehteä, lähetä viesti seuran sähköpostiosoitteeseen seura@tamsuku.fi. Lehden sisällysluettelo on Orpanan sisällysluettelot -sivulla.

Kevätkauden esitelmätilaisuudet alkavat tiistaina 22.1. Kulttuuritalo Laikun luentosalissa klo 18.00. Ulla Koskisen aiheena on Suomessa selviytymisen historia. Samanniminen kirja ilmestyi syksyllä. (9.1.2019)

Sukututkimuspäivän ohjelma on valmis

Perinteinen Sampolan sukututkimuspäivä järjestetään lauantaina 26.1.2019. Päivän ohjelma on luettavissa täältä. (20.11.2018)

Uusia kirjoja seuran kirjastossa

Kirjasto on saanut lahjoituksina uusia kirjoja. Päivitetty kirjaluettelo löytyy täältä. Uusimmat kirjat saa näkyviin pdf-muodossa täältä ja word-tiedostona tästä linkistä.

Kuva Markku Uusitalo. (17.11.2018)

Syksyn viimeinen luento tiistaina 27.11.

Marcus Hackmanin aiheena oli Alexander Aminoffin ja Uno Davidssonin kohtalot sisällissodassa. Alexander Aminoff oli Pekkalan kartanon isäntä Ruovedeltä. Pekkalan kartanolla on omat verkkosivut.

Kuva luentosalista tiistaina 13.11.2018. Kuva Markku Uusitalo. (17.11.2018)

SukuHakurin arkisto käytettävissä

Keväällä suljetun SukuHakurin arkisto on nyt avattu. Uusia viestejä ei voi enää luoda, mutta vanhoja viestejä pääsee lukemaan tästä osoitteesta. (8.11.2018)

Seuran kirjaston kirjaluettelosta uusi versio

Päivitetty kirjaluettelo löytyy täältä. Uusimmat kirjat saa näkyviin pdf-muodossa täältä ja word-tiedostona tästä linkistä.

Vanhoja puolentoista vuoden takaisia lainoja on vielä palauttamatta. Nyt on korkea aika antaa muillekin mahdollisuus lainata näitä kirjoja. Seuran kirjasto on avoinna klo 17.00-18.00 esitelmäiltoina Mäkelän kabinetissa. (25.10.2018)

Historiallisia työväenlehtiä luettavissa digimuodossa työväenmuseo Werstaalla

Vuotta 1929 uudempia työväenlehtiä (Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat, Vapaa sana ja Kansan Uutiset) pääsee lukemaan Werstaan kirjaston asiakaspäätteellä siltä osin kuin lehdet on digitoitu. Kirjasto on asiakkaille avoinna keskiviikkoisin kello 12-16. Kirjastoon pääsee ilmoittautumalla museon ala-aulan infotiskillä. Tarkempia tietoja täältä.

Werstaaseen voi tutustua myös virtuaalisesti tämän linkin kautta. (19.10.2018)

Metsäsuomalaiset Jorma Lappalaisen aiheena 18.9.

Syksyn ensimmäisellä luennolla oli reilut 50 kuulijaa. Jorma Lappalaisen luennossa mainittiin Karlstadin yliopiston verkkojulkaisu Metsäsuomalaisten sukunimistä. Sen voi lukea tästä linkistä. Hyvä lähde on myös Eija Lähteenmäen väitöskirja Ruotsin suomalaismetsien synty ja savolainen liikkuvuus vanhemmalla Vaasa-kaudella vuodelta 2002. (23.9.2018)

Orpana 2/2018 ilmestynyt

Orpanan numero 2/2018 on postitettu seuran jäsenille. Pääosa lehden jutuista käsittelee vuoden 1918 sisällissotaa. Lehden sisällysluettelo on Orpanan sisällysluettelot -sivulla. (1.9.2018)

Kansalaisopistojen syksyn ohjelmassa sukututkimuskursseja

Tampereen seudun työväenopiston ja Ahjolan kansalaisopiston syksyn ohjelmissa on useita sukututkimuksen ja historian kursseja. Katso ilmoittautumisohjeet opistojen esitteistä tai verkkosivuilta. (20.8.2018)

Lisää julkaisuja seuran sivuille

Vanhat Orpanat ovat vuoteen 2007 ja seuran vuosikirjat vuoteen 2004 asti luettavissa seuran verkkosivuilta. Jos jutun kirjoittaja ei halua, että hänen tekstinsä julkaistaan netissä, kyseinen teksti poistetaan. Tässä vinkki tiedon etsintään seuran julkaisuista: Etusivulla on kohta Haku seuran sivuilta. Kirjoita hakukenttään etsittävä teksti ja klikkaa Hae. (24.4.2018)

Suomen presidentit ja sukututkimus

Yliopiston verkkosivuilla on juttu otsikolla Sukutausta ei Suomessa ratkaise presidentinvaalia. Heikki Laurinolli on haastatellut Tiina Miettistä hänen Tasavallan juuret -kirjansa pohjalta. (27.3.2018)

Verkkosivusto Tyrvään Mantasta

Tiistain 20.3. jäsenillan aiheena oli lääketieteen historia. Loppukeskustelussa puhuttiin kansanparantajista ja saatettiin mainita yhtenä esimerkkinä Tyrvään Manta. Sastamalan Seudun museossa oli viime vuonna näyttely Tyrvään Mantasta ja näyttelyyn liittyen on tehty verkkosivusto Tyrvään Mantan matkassa - Kansanparantajan opit ja tropit, johon on koottu laajemminkin kansanparannukseen liittyviä asioita. (27.3.2018)

Linkkejä lääketieteen historiasta

Tiistaina 20.3. esitelmän aiheena oli lääketieteen historia. Tässä muutama linkki aiheeseen liittyen:

(21.3.2018)

Jäsenmaksulaskut postitettu

Laskut lähetettiin pääosin sähköpostin välityksellä. Laskun alussa saattaa olla viesti, joka alkaa: This message may not have been sent by . Lasku tulee kuitenkin oikeasta osoitteesta. Jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut tai puuttuu seuran rekisteristä, ilmoita se jäsentietojen muutoslomakkeella. Jos et saanut ollenkaan laskua, ilmoita siitä seuralle. (20.3.2018)

Suomen sukututkijat koolla Tampereella

Suomen Sukututkimusseuran yhdessä Tampereen seudun sukututkimussseuran ja Tampereen seudun työväenopiston kanssa järjestämä Suku 2018 -tapahtuma keräsi kahtena päivänä yhteensä noin 1300 kävijää. Suomen Sukututkimusseuran facebook-sivuilla ja Flickr-palvelussa on kuvia päivien tapahtumista. Alustavan tiedon mukaan ensi vuonna sukututkijat lähtevät laivamatkalle Tukholmaan. Kiitos erityisesti talkoisiin osallistuneille ja kiitos kaikille mukana olleille. (12.3.2018)

Raimo Vasaralle Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitali

Seuran esityksestä Raimo Vasaralle luovutettiin Suku 2018 -tapahtumassa Suomalaisen sukututkimuksen hopeinen ansiomitali. Raimo on ansioitunut sukututkija, joka on pitkään ja perusteellisesti tutkinut Mouhijärven suku- ja henkilöhistoriaa ja aktiivisesti julkaissut tutkimustensa tuloksia. Hän on toiminut Tampereen seudun sukututkimusseura ry:n puheenjohtajana 1989–1993. (12.3.2018)

Raimo Vasara Suku 2018 -tapahtumassa. Kuva: Markku Uusitalo

Vuosikokouksen päätöksistä

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin tiistaina 6.2. kirjastotalo Metsossa. Seuran hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossaan. Jorma Lappalainen jatkaa seuran puheenjohtajana. Vuoden 2018 jäsenmaksuksi vahvistettiin 28 euroa eli sama kuin 2017. Tilinpäätös oli noin 1300 euroa ylijäämäinen.

Kokouksessa perustettiin DNA-sukututkimuskerho, joka alkaa kokoontua jäseniltojen alussa klo 17.00-18.00. Ryhmään voi liittyä vielä myöhemminkin.

Seuran hallitus on päättänyt ottaa Hanna Turpan uudeksi kunniajäseneksi. Hanna on vuodesta 2002 asti ollut hoitamassa seuran kirjastoa, viime vuosina Marja-Leena Kuusen apuna. Kirjasto saadaan uudelleen käyttöön syyskaudella 2018. (7.2.2018)

Ruotsin kansallisarkiston digiaineisto vapaaseen käyttöön 1.2.2018

Ruotsin kansallisarkiston (Riksarkivet, RA) SVAR-palvelu (Svensk arkivinformation) tulee helmikuun alusta maksuttomaksi. Tarkempaa tietoa tästä linkistä. Ruotsin kansallisarkistolla on myös suomenkielisiä sivuja. (17.1.2018)

Kansalliskirjasto avasi lehdet vuoteen 1929 asti digitaalisina saataville

Kansalliskirjasto avasi vuoden alussa sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1929 asti yleisön saataville digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Vapaassa käytössä on nyt yli seitsemän miljoonaa sivua sanoma- ja aikakauslehtiä. (5.1.2018)

Kirjasarja Satakunnan historiasta on valmis

Satakunnan historian viimeinen puuttuva osa vuosista 1550-1750 on julkistettu. Radio Porin jutussa on Tiina Miettisen haastattelu aiheesta. Tiina Miettinen on kirjoittanut kirjan yhdessä Pertti Haapalan, Ulla Koskisen ja Tapio Salmisen kanssa. Teosta myydään mm. Satakunnan museon museokaupassa Porissa hintaan 39 euroa. Huomioitavaa on, että Satakunta käsitti tuohon aikaan suurimman osan nykyistä Pirkanmaata.

Porin kaupungin kirjasto on digitoinut runsaasti satakuntalaista paikallishistoriaa. Satakunnan historian viisi ensimmäistä osaa on luettavissa tämän linkin kautta. Vapaasti luettavissa on myös uudempia paikallishistorioita, mm. Kokemäen ja Harjavallan historiat sekä Ikaalisten entisen emäpitäjän historian kolme osaa. (27.11.2017)

Kuvia syksyn retkestä Ilmajoelle

Kuvia syksyn retkestä on tässä linkissä. Kevään 2018 retkestä jo nyt alustavaa tietoa: Retkikohde on Rauma ja ajankohta toukokuun puoliväli. (14.10.2017)

Seuran sähköpostiosoitteista

Lähetä sähköpostia seuran hallitukselle ja muille toimihenkilöille osoitteeseen seura(a)tamsuku.fi.

Voit käyttää myös tarkempaa aiheen mukaista osoitetta.

Seuran lehteä Orpanaa koskevat viestit lähetetään osoitteeseen orpana(a)tamsuku.fi, seuran kirjastoon liittyvät viestit osoitteeseen kirjasto(a)tamsuku.fi ja retkiasiat osoitteeseen retket(a)tamsuku.fi. Palautetta verkkosivuista voi antaa osoitteeseen www(a)tamsuku.fi. Osoitteeseen pj(a)tamsuku.fi lähetetyt viestit ohjataan seuran puheenjohtajalle.

Seuran hallitukselle ja muille toimihenkilöille voi lähettää postia henkilökohtaiseen osoitteeseen, joka on muotoa etunimi.sukunimi(a)tamsuku.fi. Osoitteissa ä-kirjain pitää korvata a-kirjaimella. (21.3.2016)

Marja Pirttivaaran luennon kalvot löytyvät netistä

Tiistaina 27.10.2015 Marja Pirttivaaran mielenkiintoista esitystä otsikolla "Geneettinen sukututkimus Tampereen seudun näkökulmasta" oli kuulemassa täysi sali. Tässä linkki, josta löytyvät esitelmän diat. Sivulta pääsee myös muihin Marja Pirttivaaran viimeaikaisiin esityksiin. (17.11.2015)

Pentti Heinosen kokoelma Hämeenlinnan maakunta-arkistossa

Tampereen seudun sukututkimusseura sai vuonna 2011 lahjoituksena Pentti Heinosen sukututkimusaineiston. Se on siirretty Hämeenlinnan maakunta-arkistoon. Luettelo aineiston sisällöstä löytyy seuran sivuilta . (24.1.2013)

Tampereen seudun sukututkimusseura on nyt Facebookissa

Uuden vuoden kunniaksi seura on nyt myös Facebookissa. Facebook on www-sivuille rinnakkainen tiedotuskanava, jossa tiedotetaan seuran toiminnasta. Sivut ovat avoimia eli niitä voi lukea, vaikka itse ei olekaan Facebookiin rekisteröitynyt. Seuran Facebook-sivu aukeaa etusivun Facebook-logosta osoitteessa www.facebook.com/TampereenSeudunSukututkimusseuraRy. Tervetuloa tykkäämään! (4.1.2013)