etusivu:   ajankohtaista

Tampereen päivän 2019 ohjelma julkistettu

Tampere täyttää 240 vuotta. Tampereen päivän ohjelma on julkistettu ja tapahtumia on viikonloppuna 27.9.-29.9. ja varsinaisena Tampereen syntymäpäiväna 1.10. (19.9.2019)

Kuulutko sukuuni -tapahtuma Vantaalla 5.-6.10.

Kuulutko sukuuni -päivien ohjelma on pdf-muodossa tässä linkissä. Tapahtuma järjestetään Vantaan ammattiopiston Varian Hiekkaharjun toimipisteessä. (19.9.2019)

Ikaalisten sukututkimuspäivä 7.9.

Suur-Ikaalisten Sukututkijat järjestää sukututkimuspäivän lauantaina 7.9.2019 klo 10-15 Ikaalisissa Valkean Ruusun koululla, os. Koulunpolku 4. Päivän teemana on häät ja hääperinne. Ohjelmassa on mm. Turun yliopiston oikeushistorian professori Mia Korpiolan esitelmä avioliiton juridiikasta eri aikoina. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. (2.9.2019)

Vanhat talot -tapahtumia Pirkanmaalla kesällä 2019

Viime kesänä Orivedellä ja Sastamalassa pääsi tutustumaan vanhoihin taloihin ja pihoihin. Kesällä 2019 vastaavia tapahtumia järjestetään muissakin kunnissa. Ainakin seuraavista tapahtumista löytyy tietoa verkkosivuilta:

(9.6.2019)

Hautausmaakierrokset jatkuvat Tampereen hautausmailla

Kesällä 2019 on mahdollisuus osallistua opastettuihin hautausmaakierroksiin. Seurakuntien sivuilla on kierrosten aikataulu. Viime kesän tapaan myös Nottbeckien hautausmaahan Lielahdessa pääsee tutustumaan. (9.6.2019)

Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan uudempia tietoja SSHY:n sivuilla

Osa syksyn ja kevään kuvausprojektissa kuvatuista Tuomiokirkkoseurakunnan kuvista on nyt nähtävissä SSHY:n jäsensivuilla. (5.6.2019)

Kirkonkirjojen kuvaukset Tampereen seurakuntien arkistossa päättyneet

Tampereen seudun sukututkimusseura on tehnyt viime syksyn ja alkuvuoden aikana yhteistyössä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen kanssa alkuperäiskuvauksia Tampereen seurakuntien arkistossa. Tampereen yliopisto oli myös mukana projektissa. Nyt kuvaukset on tehty, mutta hakemistojen teko on vielä kesken. SSHY:n jäsensivuille on jo tullut Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkonkirjoja, jotka on kuvattu Arkistolaitoksen Hämeenlinnan toimipisteessä. Tampereella kuvattuja tietoja pitää vielä odottaa. Projektin aikana kuvattiin yhteensä yli 90000 kuvaa alkuperäisistä asiakirjoista. Kuvauksia on tehty Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi Messukylän ja Teiskon seurakunnista. (3.4.2019)

Tampereen seudun sukututkimusseura 40 vuotta

Seura juhlii 40-vuotistaivaltaan juhlaseminaarilla lauantaina 11.5.2019. Päivän ohjelma on luettavissa tästä linkistä. (21.3.2019)

Onko sinulla muistoja Kalle Kaiharista?

Urho Kekkosen arkisto kerää parhaillaan muistitietoaineistoa kauppaneuvos Kalle Kaiharista. Tarkempaa tietoa keräyksestä on tässä esitteessä. Pienetkin muisti- ja muistokuvat on syytä tallettaa tutkijoiden ja tamperelaisten iloksi! (3.3.2019)

Lisää Orpanoita seuran sivuille

Seuran sivuille on lisätty vuosien 2008-2010 Orpanat pdf-muodossa. Kaikki vanhat Orpanat ovat vuoteen 2010 ja seuran vuosikirjat vuoteen 2004 asti luettavissa seuran verkkosivuilta. Jos jutun kirjoittaja ei halua, että hänen tekstinsä julkaistaan netissä, kyseinen teksti poistetaan. Tässä vinkki tiedon etsintään seuran julkaisuista: Etusivulla on kohta Haku seuran sivuilta. Kirjoita hakukenttään etsittävä teksti ja klikkaa Hae. (3.3.2019)

Lahden seudun sukututkijat 40 vuotta

Lahden seudun sukututkijat ry on perustettu 1979 eli samana vuonna kuin Tampereen seudun sukututkimusseura. Lahden seura juhli 40-vuotista taivaltaan 16.2.2019 Lahden Upseerikerholla. Yhdistyksen toiminnasta voi lukea lisää yhdistyksen verkkosivuilta. Sieltä löytyy myös kuvia Sampolan sukututkimuspäivästä. (3.3.2019)

Vuosikokouksen päätöksistä

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin tiistaina 19.2. Kulttuuritalo Laikussa. Seuran hallitukseen valittiin Marja-Terttu Koskisen tilalle Marja-Leena Viilo. Muuten hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossaan. Jorma Lappalainen jatkaa seuran puheenjohtajana. Vuoden 2019 jäsenmaksuksi vahvistettiin 28 euroa eli sama kuin 2018. Tilinpäätös oli noin 1200 euroa ylijäämäinen. (3.3.2019)

Seuran kirjaston kirjaluettelosta uusi versio

Päivitetty kirjaluettelo löytyy täältä. Uusimmat kirjat saa näkyviin pdf-muodossa täältä ja word-tiedostona tästä linkistä.

Seuran kirjasto on avoinna klo 17.00-18.00 esitelmäiltoina Mäkelän kabinetissa. (22.1.2019)

Tervetuloa kevätkauden toimintaan!

Seuran lehden Orpanan numero 1/2019 on ilmestynyt. Jos olet jäsen, mutta et ole saanut lehteä, lähetä viesti seuran sähköpostiosoitteeseen seura@tamsuku.fi. Lehden sisällysluettelo on Orpanan sisällysluettelot -sivulla.

Kevätkauden esitelmätilaisuudet alkavat tiistaina 22.1. Kulttuuritalo Laikun luentosalissa klo 18.00. Ulla Koskisen aiheena on Suomessa selviytymisen historia. Samanniminen kirja ilmestyi syksyllä. (9.1.2019)

SukuHakurin arkisto käytettävissä

Keväällä suljetun SukuHakurin arkisto on nyt avattu. Uusia viestejä ei voi enää luoda, mutta vanhoja viestejä pääsee lukemaan tästä osoitteesta. (8.11.2018)

Historiallisia työväenlehtiä luettavissa digimuodossa työväenmuseo Werstaalla

Vuotta 1929 uudempia työväenlehtiä (Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat, Vapaa sana ja Kansan Uutiset) pääsee lukemaan Werstaan kirjaston asiakaspäätteellä siltä osin kuin lehdet on digitoitu. Kirjasto on asiakkaille avoinna keskiviikkoisin kello 12-16. Kirjastoon pääsee ilmoittautumalla museon ala-aulan infotiskillä. Tarkempia tietoja täältä.

Werstaaseen voi tutustua myös virtuaalisesti tämän linkin kautta. (19.10.2018)

Metsäsuomalaiset Jorma Lappalaisen aiheena 18.9.

Syksyn ensimmäisellä luennolla oli reilut 50 kuulijaa. Jorma Lappalaisen luennossa mainittiin Karlstadin yliopiston verkkojulkaisu Metsäsuomalaisten sukunimistä. Sen voi lukea tästä linkistä. Hyvä lähde on myös Eija Lähteenmäen väitöskirja Ruotsin suomalaismetsien synty ja savolainen liikkuvuus vanhemmalla Vaasa-kaudella vuodelta 2002. (23.9.2018)

Suomen presidentit ja sukututkimus

Yliopiston verkkosivuilla on juttu otsikolla Sukutausta ei Suomessa ratkaise presidentinvaalia. Heikki Laurinolli on haastatellut Tiina Miettistä hänen Tasavallan juuret -kirjansa pohjalta. (27.3.2018)

Verkkosivusto Tyrvään Mantasta

Tiistain 20.3. jäsenillan aiheena oli lääketieteen historia. Loppukeskustelussa puhuttiin kansanparantajista ja saatettiin mainita yhtenä esimerkkinä Tyrvään Manta. Sastamalan Seudun museossa oli viime vuonna näyttely Tyrvään Mantasta ja näyttelyyn liittyen on tehty verkkosivusto Tyrvään Mantan matkassa - Kansanparantajan opit ja tropit, johon on koottu laajemminkin kansanparannukseen liittyviä asioita. (27.3.2018)

Linkkejä lääketieteen historiasta

Tiistaina 20.3. esitelmän aiheena oli lääketieteen historia. Tässä muutama linkki aiheeseen liittyen:

(21.3.2018)

Jäsenmaksulaskut postitettu

Laskut lähetettiin pääosin sähköpostin välityksellä. Laskun alussa saattaa olla viesti, joka alkaa: This message may not have been sent by . Lasku tulee kuitenkin oikeasta osoitteesta. Jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut tai puuttuu seuran rekisteristä, ilmoita se jäsentietojen muutoslomakkeella. Jos et saanut ollenkaan laskua, ilmoita siitä seuralle. (20.3.2018)

Suomen sukututkijat koolla Tampereella

Suomen Sukututkimusseuran yhdessä Tampereen seudun sukututkimussseuran ja Tampereen seudun työväenopiston kanssa järjestämä Suku 2018 -tapahtuma keräsi kahtena päivänä yhteensä noin 1300 kävijää. Suomen Sukututkimusseuran facebook-sivuilla ja Flickr-palvelussa on kuvia päivien tapahtumista. Alustavan tiedon mukaan ensi vuonna sukututkijat lähtevät laivamatkalle Tukholmaan. Kiitos erityisesti talkoisiin osallistuneille ja kiitos kaikille mukana olleille. (12.3.2018)

Raimo Vasaralle Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitali

Seuran esityksestä Raimo Vasaralle luovutettiin Suku 2018 -tapahtumassa Suomalaisen sukututkimuksen hopeinen ansiomitali. Raimo on ansioitunut sukututkija, joka on pitkään ja perusteellisesti tutkinut Mouhijärven suku- ja henkilöhistoriaa ja aktiivisesti julkaissut tutkimustensa tuloksia. Hän on toiminut Tampereen seudun sukututkimusseura ry:n puheenjohtajana 1989–1993. (12.3.2018)

Raimo Vasara Suku 2018 -tapahtumassa. Kuva: Markku Uusitalo

Ruotsin kansallisarkiston digiaineisto vapaaseen käyttöön 1.2.2018

Ruotsin kansallisarkiston (Riksarkivet, RA) SVAR-palvelu (Svensk arkivinformation) tulee helmikuun alusta maksuttomaksi. Tarkempaa tietoa tästä linkistä. Ruotsin kansallisarkistolla on myös suomenkielisiä sivuja. (17.1.2018)

Kansalliskirjasto avasi lehdet vuoteen 1929 asti digitaalisina saataville

Kansalliskirjasto avasi vuoden alussa sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1929 asti yleisön saataville digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Vapaassa käytössä on nyt yli seitsemän miljoonaa sivua sanoma- ja aikakauslehtiä. (5.1.2018)

Kirjasarja Satakunnan historiasta on valmis

Satakunnan historian viimeinen puuttuva osa vuosista 1550-1750 on julkistettu. Radio Porin jutussa on Tiina Miettisen haastattelu aiheesta. Tiina Miettinen on kirjoittanut kirjan yhdessä Pertti Haapalan, Ulla Koskisen ja Tapio Salmisen kanssa. Teosta myydään mm. Satakunnan museon museokaupassa Porissa hintaan 39 euroa. Huomioitavaa on, että Satakunta käsitti tuohon aikaan suurimman osan nykyistä Pirkanmaata.

Porin kaupungin kirjasto on digitoinut runsaasti satakuntalaista paikallishistoriaa. Satakunnan historian viisi ensimmäistä osaa on luettavissa tämän linkin kautta. Vapaasti luettavissa on myös uudempia paikallishistorioita, mm. Kokemäen ja Harjavallan historiat sekä Ikaalisten entisen emäpitäjän historian kolme osaa. (27.11.2017)

Seuran sähköpostiosoitteista

Lähetä sähköpostia seuran hallitukselle ja muille toimihenkilöille osoitteeseen seura(a)tamsuku.fi.

Voit käyttää myös tarkempaa aiheen mukaista osoitetta.

Seuran lehteä Orpanaa koskevat viestit lähetetään osoitteeseen orpana(a)tamsuku.fi, seuran kirjastoon liittyvät viestit osoitteeseen kirjasto(a)tamsuku.fi ja retkiasiat osoitteeseen retket(a)tamsuku.fi. Palautetta verkkosivuista voi antaa osoitteeseen www(a)tamsuku.fi. Osoitteeseen pj(a)tamsuku.fi lähetetyt viestit ohjataan seuran puheenjohtajalle.

Seuran hallitukselle ja muille toimihenkilöille voi lähettää postia henkilökohtaiseen osoitteeseen, joka on muotoa etunimi.sukunimi(a)tamsuku.fi. Osoitteissa ä-kirjain pitää korvata a-kirjaimella. (21.3.2016)

Marja Pirttivaaran luennon kalvot löytyvät netistä

Tiistaina 27.10.2015 Marja Pirttivaaran mielenkiintoista esitystä otsikolla "Geneettinen sukututkimus Tampereen seudun näkökulmasta" oli kuulemassa täysi sali. Tässä linkki, josta löytyvät esitelmän diat. Sivulta pääsee myös muihin Marja Pirttivaaran viimeaikaisiin esityksiin. (17.11.2015)

Pentti Heinosen kokoelma Hämeenlinnan maakunta-arkistossa

Tampereen seudun sukututkimusseura sai vuonna 2011 lahjoituksena Pentti Heinosen sukututkimusaineiston. Se on siirretty Hämeenlinnan maakunta-arkistoon. Luettelo aineiston sisällöstä löytyy seuran sivuilta . (24.1.2013)

Tampereen seudun sukututkimusseura on nyt Facebookissa

Uuden vuoden kunniaksi seura on nyt myös Facebookissa. Facebook on www-sivuille rinnakkainen tiedotuskanava, jossa tiedotetaan seuran toiminnasta. Sivut ovat avoimia eli niitä voi lukea, vaikka itse ei olekaan Facebookiin rekisteröitynyt. Seuran Facebook-sivu aukeaa etusivun Facebook-logosta osoitteessa www.facebook.com/TampereenSeudunSukututkimusseuraRy. Tervetuloa tykkäämään! (4.1.2013)