etusivu:   ajankohtaista

Lisää julkaisuja seuran sivuille

Vanhat Orpanat ovat vuoteen 2007 ja seuran vuosikirjat vuoteen 2004 asti luettavissa seuran verkkosivuilta. Jos jutun kirjoittaja ei halua, että hänen tekstinsä julkaistaan netissä, kyseinen teksti poistetaan. Tässä vinkki tiedon etsintään seuran julkaisuista: Etusivulla on kohta Haku seuran sivuilta. Kirjoita hakukenttään etsittävä teksti ja klikkaa Hae. (24.4.2018)

Tie Tampereelle 1918 -elokuva elokuvateatteri Niagarassa

Tapio Kalliomäen dokumenttielokuva on kuvaus Suomen sisällissodan ratkaisutaistelusta, Tampereen valtauksesta keväällä 1918 ja työväestön kapinoinnista parempien elinehtojen puolesta ja tuhoutuneesta unelmasta. Elokuvan ensi-ilta on 6. huhtikuuta Arthouse Cinema Niagarassa Kehräsaaressa. Tarkemmat tiedot. (5.4.2018)

Suomen presidentit ja sukututkimus

Yliopiston verkkosivuilla on juttu otsikolla Sukutausta ei Suomessa ratkaise presidentinvaalia. Heikki Laurinolli on haastatellut Tiina Miettistä hänen Tasavallan juuret -kirjansa pohjalta. (27.3.2018)

Verkkosivusto Tyrvään Mantasta

Tiistain 20.3. jäsenillan aiheena oli lääketieteen historia. Loppukeskustelussa puhuttiin kansanparantajista ja saatettiin mainita yhtenä esimerkkinä Tyrvään Manta. Sastamalan Seudun museossa oli viime vuonna näyttely Tyrvään Mantasta ja näyttelyyn liittyen on tehty verkkosivusto Tyrvään Mantan matkassa - Kansanparantajan opit ja tropit, johon on koottu laajemminkin kansanparannukseen liittyviä asioita. (27.3.2018)

Linkkejä lääketieteen historiasta

Tiistaina 20.3. esitelmän aiheena oli lääketieteen historia. Tässä muutama linkki aiheeseen liittyen:

(21.3.2018)

Jäsenmaksulaskut postitettu

Laskut lähetettiin pääosin sähköpostin välityksellä. Laskun alussa saattaa olla viesti, joka alkaa: This message may not have been sent by . Lasku tulee kuitenkin oikeasta osoitteesta. Jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut tai puuttuu seuran rekisteristä, ilmoita se jäsentietojen muutoslomakkeella. Jos et saanut ollenkaan laskua, ilmoita siitä seuralle. (20.3.2018)

Suomen sukututkijat koolla Tampereella

Suomen Sukututkimusseuran yhdessä Tampereen seudun sukututkimussseuran ja Tampereen seudun työväenopiston kanssa järjestämä Suku 2018 -tapahtuma keräsi kahtena päivänä yhteensä noin 1300 kävijää. Suomen Sukututkimusseuran facebook-sivuilla ja Flickr-palvelussa on kuvia päivien tapahtumista. Alustavan tiedon mukaan ensi vuonna sukututkijat lähtevät laivamatkalle Tukholmaan. Kiitos erityisesti talkoisiin osallistuneille ja kiitos kaikille mukana olleille. (12.3.2018)

Raimo Vasaralle Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitali

Seuran esityksestä Raimo Vasaralle luovutettiin Suku 2018 -tapahtumassa Suomalaisen sukututkimuksen hopeinen ansiomitali. Raimo on ansioitunut sukututkija, joka on pitkään ja perusteellisesti tutkinut Mouhijärven suku- ja henkilöhistoriaa ja aktiivisesti julkaissut tutkimustensa tuloksia. Hän on toiminut Tampereen seudun sukututkimusseura ry:n puheenjohtajana 1989–1993. (12.3.2018)

Raimo Vasara Suku 2018 -tapahtumassa. Kuva: Markku Uusitalo

Vuosikokouksen päätöksistä

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin tiistaina 6.2. kirjastotalo Metsossa. Seuran hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossaan. Jorma Lappalainen jatkaa seuran puheenjohtajana. Vuoden 2018 jäsenmaksuksi vahvistettiin 28 euroa eli sama kuin 2017. Tilinpäätös oli noin 1300 euroa ylijäämäinen.

Kokouksessa perustettiin DNA-sukututkimuskerho, joka alkaa kokoontua jäseniltojen alussa klo 17.00-18.00. Ryhmään voi liittyä vielä myöhemminkin.

Seuran hallitus on päättänyt ottaa Hanna Turpan uudeksi kunniajäseneksi. Hanna on vuodesta 2002 asti ollut hoitamassa seuran kirjastoa, viime vuosina Marja-Leena Kuusen apuna. Kirjasto saadaan uudelleen käyttöön syyskaudella 2018. (7.2.2018)

Ruotsin kansallisarkiston digiaineisto vapaaseen käyttöön 1.2.2018

Ruotsin kansallisarkiston (Riksarkivet, RA) SVAR-palvelu (Svensk arkivinformation) tulee helmikuun alusta maksuttomaksi. Tarkempaa tietoa tästä linkistä. Ruotsin kansallisarkistolla on myös suomenkielisiä sivuja. (17.1.2018)

Kansalliskirjasto avasi lehdet vuoteen 1929 asti digitaalisina saataville

Kansalliskirjasto avasi vuoden alussa sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1929 asti yleisön saataville digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Vapaassa käytössä on nyt yli seitsemän miljoonaa sivua sanoma- ja aikakauslehtiä. (5.1.2018)

Orpana 1/2018 ilmestynyt

Orpanan numero 1/2018 on postitettu seuran jäsenille. Lehden sisällysluettelo on Orpanan sisällysluettelot -sivulla.

Uusimman Orpanan pääteemana on vuoden 1918 sisällissota. Esimerkkinä sisällöstä voi mainita Antti Lähteen jutun Torpparin pojasta punakenraaliksi. Jutun päähenkilöä Aksel Anttilaa koskevat valtiorikosylioikeuden päätösasiakirjat löytyvät Kansallisarkiston sivuilta osoitteesta: http://digi.narc.fi/digi/slistaus.ka?ay=7918.

Vanhat Orpanat vuoteen 2000 asti ovat luettavissa seuran sivuilta klikkaamalla sisällysluettelon otsikon lehden numeroa. (1.1.2018)

Kirjasarja Satakunnan historiasta on valmis

Satakunnan historian viimeinen puuttuva osa vuosista 1550-1750 on julkistettu. Radio Porin jutussa on Tiina Miettisen haastattelu aiheesta. Tiina Miettinen on kirjoittanut kirjan yhdessä Pertti Haapalan, Ulla Koskisen ja Tapio Salmisen kanssa. Teosta myydään mm. Satakunnan museon museokaupassa Porissa hintaan 39 euroa. Huomioitavaa on, että Satakunta käsitti tuohon aikaan suurimman osan nykyistä Pirkanmaata.

Porin kaupungin kirjasto on digitoinut runsaasti satakuntalaista paikallishistoriaa. Satakunnan historian viisi ensimmäistä osaa on luettavissa tämän linkin kautta. Vapaasti luettavissa on myös uudempia paikallishistorioita, mm. Kokemäen ja Harjavallan historiat sekä Ikaalisten entisen emäpitäjän historian kolme osaa. (27.11.2017)

Kuvia syksyn retkestä Ilmajoelle

Kuvia syksyn retkestä on tässä linkissä. Kevään 2018 retkestä jo nyt alustavaa tietoa: Retkikohde on Rauma ja ajankohta toukokuun puoliväli. (14.10.2017)

Vanhat Orpanat ja vuosikirjat netissä

Kaikki Orpanat ja vuosikirjat vuosilta 1979-1999 on skannattu pdf-muotoon ja viety seuran verkkosivuille. Luettavissa on 51 Orpanaa ja 37 seuran vuosikirjaa, sivuja yhteensä noin 3400. Linkit Orpanoihin ja yksittäisiin vuosikirja-artikkeleihin löytyvät sisällysluetteloista, Orpanat täältä ja vuosikirjat täältä. (18.9.2017)

Ylöjärven Uutisissa paikallishistoriaa

Torbjörn Nikus vieraili seuran jäsenillassa keväällä. Nyt hän on kirjoittanut jutun Ylöjärven nimismiehistä. Juttu on luettavissa Ylöjärven Uutisten verkkolehdestä. (8.9.2017)

Vanhat Orpanat nettiin

Seuran hallitus on päättänyt julkaista vanhat Orpanat seuran verkkosivuilla. Lehdet ovat osa sukututkimuksen historiaa, mutta niistä voi tämän päivän sukututkija löytää myös omaa tutkimustaan hyödyttävää tietoa. Osasta lehdistä painos on loppunut. Verkkojulkaisu korjaa tämän puutteen. Kannattaa lukea esimerkiksi seuran ensimmäinen Orpana vuodelta 1981.

Jutun kirjoittajalla on tekijänoikeus kirjoittamaansa juttuun. Jos joku ei halua juttuansa julkaistavan, lähetä viesti seuran osoitteella seura(a)tamsuku.fi ja juttu poistetaan verkkosivuilta.

Alkuvaiheessa julkaistaan vuosien 1981-1989 lehdet ja myöhemmin vuosien 1990-2000 lehdet. Lehtien pdf-versiot löytyvät Orpanan sisällysluettelo-sivun kautta. Lehden numero sisällysluettelossa toimii linkkinä. (7.11.2016)

Seuran kirjasto tiedottaa tulevista muutoksista

Kirjasto tiedottaa: tämänhetkisen tiedon mukaan seuran kirjasto ei toimi lainkaan vanhan kirjastotalon remontin aikana vuonna 2017. Kirjasto on syksyllä 2016 avoinna ennen esitelmätilaisuuksia klo 17-18 (ks. aikataulu luennot-sivulta), viimeisen kerran 22.11.2016. Pyydämme huomioimaan, että lainaaminen ja myöskään lainojen palauttaminen ei ole mahdollista mainitun päivämäärän jälkeen. Lainaajalla mahdollisesti lainassa olevat teokset jäävät lainaajan vastuulle siihen saakka, kunnes kirjaston toiminta on jälleen mahdollista. Seuraavista aukioloista tiedotetaan erikseen.

Kysymyksiä seuran kirjaston toiminnasta voi lähettää osoitteella kirjasto(a)tamsuku.fi. Viesteihin pyritään vastaamaan remontista huolimatta.

Lisätietoa remontista Tampereen kaupungin sivuilta Tampereen kaupungin sivuilta. (23.10.2016)

Seuran sähköpostiosoitteista

Lähetä sähköpostia seuran hallitukselle ja muille toimihenkilöille osoitteeseen seura(a)tamsuku.fi.

Voit käyttää myös tarkempaa aiheen mukaista osoitetta.

Seuran lehteä Orpanaa koskevat viestit lähetetään osoitteeseen orpana(a)tamsuku.fi, seuran kirjastoon liittyvät viestit osoitteeseen kirjasto(a)tamsuku.fi ja retkiasiat osoitteeseen retket(a)tamsuku.fi. Palautetta verkkosivuista voi antaa osoitteeseen www(a)tamsuku.fi. Osoitteeseen pj(a)tamsuku.fi lähetetyt viestit ohjataan seuran puheenjohtajalle.

Seuran hallitukselle ja muille toimihenkilöille voi lähettää postia henkilökohtaiseen osoitteeseen, joka on muotoa etunimi.sukunimi(a)tamsuku.fi. Osoitteissa ä-kirjain pitää korvata a-kirjaimella. (21.3.2016)

Marja Pirttivaaran luennon kalvot löytyvät netistä

Tiistaina 27.10.2015 Marja Pirttivaaran mielenkiintoista esitystä otsikolla "Geneettinen sukututkimus Tampereen seudun näkökulmasta" oli kuulemassa täysi sali. Tässä linkki, josta löytyvät esitelmän diat. Sivulta pääsee myös muihin Marja Pirttivaaran viimeaikaisiin esityksiin. (17.11.2015)

Pentti Heinosen kokoelma Hämeenlinnan maakunta-arkistossa

Tampereen seudun sukututkimusseura sai vuonna 2011 lahjoituksena Pentti Heinosen sukututkimusaineiston. Se on siirretty Hämeenlinnan maakunta-arkistoon. Luettelo aineiston sisällöstä löytyy seuran sivuilta . (24.1.2013)

Tampereen seudun sukututkimusseura on nyt Facebookissa

Uuden vuoden kunniaksi seura on nyt myös Facebookissa. Facebook on www-sivuille rinnakkainen tiedotuskanava, jossa tiedotetaan seuran toiminnasta. Sivut ovat avoimia eli niitä voi lukea, vaikka itse ei olekaan Facebookiin rekisteröitynyt. Seuran Facebook-sivu aukeaa etusivun Facebook-logosta osoitteessa www.facebook.com/TampereenSeudunSukututkimusseuraRy. Tervetuloa tykkäämään! (4.1.2013)