etusivu:   esittely:   historia:

Seuran perustaminen

Tampereen seudun sukututkimusseura ry perustettiin keväällä 1979 varatuomari Lauri Orispään ehdotuksesta. Ensimmäisenä vuonna jäseniä oli vain 30, mutta jäsenmäärä kasvoi nopeasti. Nykyisin seurassa on noin 450 jäsentä. Paikallisten sukututkimusseurojen joukossa se on yksi suurimpia.

Seura perustettiin kaikkien Pirkanmaalla toimivien sukututkijoiden kohtaamispaikaksi. Keväällä 1999 tehdyn jäsenkyselyn mukaan seuralaiset ovat kotoisin pääosin Pirkanmaalta, Hämeestä ja Satakunnasta, mutta monen sukujuuret ulottuivat myös muihin maakuntiin ja luovutetuille alueille. Jäsenistön laajalle levinneiden juurten vuoksi seuran esitelmiksi pyritään valitsemaan sukututkijoita yleisesti kiinnostavia aiheita.

Seuran toiminta

Seura on toiminut aivan alkuajoistaan lähtien vilkkaasti: esitelmätilaisuuksia on kevät- ja syyskaudella joka toinen viikko, vuosittain 12-14 kertaa. Esitelmiä tulee kuuntelemaan keskimäärin 50-60 henkeä.

Esitelmien lisäksi seura tekee kaksi kertaa vuodessa pidemmälle suuntautuvan retken, julkaisee kaksi kertaa vuodessa Orpana-lehteä ja Vuosikirjaa sekä epäsäännöllisin väliajoin myös muita julkaisuja, kuten esipolvitaulukirjoja.

Eräs seuran näkyvimpiä toimintamuotoja on seuran vuosittain toistuva sukututkimuspäivä, joka kokoaa yhteen sadoittain sukututkimuksen ja historian harrastajia. Se on maamme vanhimpia säännöllisesti toistuvia sukututkimustapahtumia. Sukututkimuspäivää vietettiin ensimmäisen kerran 1982.

Valtakunnalliset sukututkimuspäivät järjestettiin keväällä 2004 yhdessä Suomen Sukututkimusseuran kanssa. Samana vuonna Tampereen seudun sukututkimusseura vietti 25-vuotisjuhlaansa. Myös vuonna 2018 valtakunnallinen Suku 2018 -tapahtuma järjestettiin Tampereella. Seura oli mukana tapahtuman järjestelyissä.