Pyhäjärven rannan tuntumassa, Epilänharjun eteläpuolella sijaitsi jo 1500-luvulla vauraiden tilojen muodostama kartanoketju. Yhä pystyssä olevat Raholan ja Kaarilan kartanot olivat alueen tiloista huomattavimpia. Jäljellä noilta ajoilta on myös esimerkiksi Nokian puolella sijaitseva Viikin kartano. Raholan kartanon päärakennus on Tampereen vanhimpia rakennuksia ja toiminut vuosisatojen aikana monena, mm. rusthollina, kestikievarina, kruununvoudin virkatalona ja Karjalan evakkojen asuntona. Pihapiirin käräjätuvassa on järjestetty istuntoja ja kerrotaan, että päärakennuksen vanha kellari muuttui tuolloin kuulusteltavien putkaksi. Sisällissodankin jälkiäkin voi alueelta löytää.
Raholan alueen historia
Raholan seudun alueet kuuluivat keskiajalla hallinnollisesti laajaan Pirkkalan pitäjään, joka oli osa Satakuntaa. Pyhäjärven rannan suojainen ja rehevä rantakaistale on ollut erinomaista viljelysseutua. Se on vaikuttanut siihen, että kyläasutus keskittyi aikanaan kartanoiden ympärille. Keskiajalta Harjun jakokuntaan kuuluivat Pispalan, Hyhkyn, Kaarilan, Raholan, Tohlopin, Villilän ja Pitkäniemen kylät. Harjun alueella oli 1500-luvulla 21 tilaa.
Raholan kylä mainitaan ensimmäisen kerran vuoden 1540 maakirjassa, jonka mukaan kylässä oli kolme taloa: Hannula, Ippinen ja Jurvala, joista Ippinen ja Jurvala ovat säilyneet nykyisen Raholan kadunnimistössä. Rahola on ollut ennen vanhaan läpikulkupaikka, sillä sen kautta kulkivat vanhat kirkko-, käräjä- ja markkinatiet, jotka olivat oikeastaan vain polkuja. Myöhemmin ovat laivareitit, maantiet, rautatie ja lopuksi moottoritie kuljettaneet raholalaisia maailmalle ja sieltä takaisin kotiin.
Raholan alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokas Piikahaan koivikkoinen puisto, joka on reilun hehtaarin kokoinen arvoniitty. Se oli aikanaan Raholan tilan käytössä, jossa hevoset, lehmät ja lampaat laidunsivat. Keväisin siellä on kasvanut runsaasti valkovuokkoja ja kesäisin saniaisia. Vielä nykyisinkin siellä on laidunnettu lampaita kaupungin toimesta luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja vieraslajien pitämiseksi kurissa. Piikahaan arvoa nostavat myös kilpikaarnamännyt ja iäkkäät kuuset.
Piikahakaan rakennettiin usean yhdistyksen talkoovoimin tanssilava, joka oli toiminnassa vuosina 1949-52. Alussa tanssilavan vieressä kasvoi kartanon ruispelto, mutta se tallaantui tanssi-iltoina, joten sen paikkaa piti vaihtaa. Enimmillään tansseja järjestettiin kahdeksan kertaa viikossa, kun sunnuntaisin oli kahdet tanssit.
Harjun markkinapaikka ja koulu
Porin porvarit saivat 1602 virallisen luvan pitää vuosittaiset markkinansa elokuussa Harjussa. Paikka sijaitsi lähellä Harjun kappelikirkkoa, joka rakennettiin 1645. Markkinoiden kulta-aikaa olivat vuodet 1708-1749, jolloin sen kirkko ja markkinapuodit muodostivat maakunnan keskuksen.
Tammerkoski-lehti tiesi kertoa vuonna 1938, että Harjun markkinat olivat suuret ja meluisat. Kun markkinapuodit syttyivät palamaan 1749 ja uhkasivat tuhota Harjun kirkonkin, lopetettiin markkinat Harjussa ja siirrettiin Pispalaan.
Harjun koulutalo valmistui Nokiantien varrelle 1862. Sen rakennusaineet saatiin puretusta Harjun kirkosta ja alueen talolliset hankkivat lisää tarpeita ja tekivät päivätöitä sen rakentamisessa. Koulun eteiseksi siirrettiin puretun kirkon eteinen sellaisenaan. Koulutalossa oli aluksi vain yksi luokkahuone ja opettajan asunto, mutta pari vuotta myöhemmin Lielahden kartanon omistaja Stjernvall lahjoitti siihen lisärakennuksen, jossa oli luokkahuone ja pitkämatkalaisten oppilaiden asunto. Koulua piti laajentaa vielä pari kertaa, ensin vuonna 1908, jolloin Wivi Lönn laati sille piirustukset, ja sitten 1925, jolloin rakennettiin kokonaan uusi kaksikerroksinen rakennus vanhan viereen. Koululaiset saivat viljeltäväkseen Raholan kartanon peltomaata, josta erotettiin halukkaille koululaisille perunamaa ja viljelypalstat. Viimeisin koulurakennus on vuodelta 2003. Vuosina 2025-2027 on jälleen vuorossa rakennusten perusparannus.
Raholan kartanorakennukset
Tampereen kaupungin tekemän rakennusinventoinnin mukaan Raholan kartano edustaa vanhan Pirkkalan pitäjän keskeistä maaseutuhistoriaa, ja on nyt viestinä meille keskiajalta asti jatkuneen asutushistorian kehityksestä. Kokonaisuutena Raholan kartano on tärkeä osa Tampereen vanhempaa rakennusperintöä.
Raholan kartanon rakennus sijaitsee edelleen samalla paikalla, kuin mihin se on merkitty vuonna 1773 laaditussa isojakokartassa. Tapana oli, että rakennuspaikka valittiin huolella. Raholassa pihapiirin jako on ollut selvä: oli pääpiha (nk. miespihaa), jota hallitsivat päärakennus, jossa isäntäväki asui sekä virkakäytössä ollut käräjätupa. Erikseen oli talouspiha (nk. karjapiha), joka muodostui väentuvan ja navetan välille, ja oli työväen, päivätyöläisten ja eläinten aluetta. Pihapiiri on arvokas esimerkki yhtenäisestä, mutta hierarkkisesta kartanoympäristöstä, missä jokaisella rakennuksella on asemansa mukainen paikka kokonaisuudessa.
Raholan rakennukset ovat esimerkkejä talonpoikaisesta rakennusperinteestä, johon liittyy myös vaikutteita kartanorakentamisen perinteestä. Entinen päärakennus, joka muutettiin uuden talon valmistuttua käräjätuvaksi, edustaa hiukan vanhempaa arkkitehtuuria kuin uusi päärakennus eikä sen rakennusvuotta tiedetä. Se oli tyypillinen, ratsumiehelle tarkoitettu sotilasvirkatalo, joka oli riittävän kokoinen kapteenille sopivaksi viiden huoneen asumukseksi. Nykyisen päärakennuksen rakennutti virkatalokseen 1796 kruununvouti Anders Hornborg. Sen alla olevan kellarin uskotaan olevan itse rakennusta vanhempi. Sen alta lähti aikanaan maanalainen vankityrmä rakennuksen alle ja siellä on säilytetty käräjille tuotuja rikollisia. Se on nykyisin täytetty umpeen.

Todennäköisesti 1800-luvun alkupuolella pihapiiriä täydentämään rakennettiin viljamakasiini. Tilan kokonaisuuteen on kuulunut myös suuri, yli neljänkymmenen lehmän navetta, mutta rakennus purettiin 1990-luvun alussa.

Vuonna 2006, jolloin Tampereenkaupunki teki Raholan kartanosta rakennusinventoinnin, oli tontilla kuusi rakennusta. Näistä neljä rakennusta kuului varsinaiseen suojeltavaan ja siten säilytettävään kartanomiljööseen eli päärakennus, käräjätupa, väentupa ja viljamakasiini.

Aluetta omistaneet suvut
1600-luvulla suurin osa Harjun alueesta oli läänitetty aatelisille ja talonpojat toimivat vain maan viljelijöinä. Ruotsalaisen läänityskäytännön mukaisesti ansioituneille aatelisille lahjoitettiin elinvoimaisia tiloja ja Raholan kylän kolme taloa lahjoitettiin vuonna 1650 sotamarsalkka Carl Gustaf Wrangelille säteritilaksi. Hän omisti sitä vain lyhyen aikaa, koska hänen maaomaisuudesta suurin osa oli Ruotsin puolella eikä hän käynyt koskaan Raholassa. Kun lahjoitusmaat palautettiin valtiolle 1600-luvun lopulla, Rahola muutettiin sotilasvirkamiehen alaiseksi rustholliksi eli ratsutilaksi. Ensimmäisenä rusthollin haltijana oli kapteeni Jakob Finckenberg vuodesta 1667 alkaen. Raholassa ratsutilahistoriaan viittaavat nykyisin läheiset kadunnimet, joissa esiintyy ratsuväkitermejä: Kornetinkatu, Rakuunankatu ja Majurinkatu.
Raholan rustholli merkittiin lampuotitilaksi 1702. Tila autioitui vuosina 1700–1721 olleen isovihan johdosta ja sen jälkeen tilan osti kruununvouti Jakob Gadd (1698-1745), joka piti tilalla kestikievaria 1740-luvulle asti. Gaddin suku oli merkittävä tekijä Raholan seudun historiassa, sillä sille kuului myös läheinen Kaarilan kartano. Suvun perintönä on Raholassa Nokiantien varressa suojeltu Gaddien hautakappeli, entisen Harjun kappelikirkon ja entisen hautausmaan vieressä. Sen rakennutti Nils Kristian Gadd vaimonsa Sara Ullenin hautakappeliksi 1785 ja sen jälkeen sinne on haudattu monia Raholan ja Kaarilan kartanon omistajia ja heidän sukulaisiaan.

Rahola siirtyi 1790 luvulla virkataloksi kruununvouti Anders Hornborgille ja hänen aikanaan Raholassa istuttiin käräjiä. 1814 tamperelainen raatimies Henrik Grönlund hankki Raholan ja Kaarilan kartanot omistukseensa, ja ne periytyivät tyttären avioliiton kautta myöhemmin Thunebergin sukuun. Liikemies Otto Thuneberg (1865-1941) oli tuolloin Epilän seudun suurimpia maanomistajia. Thunebergeistä juontaa läheisen Tuurnankadun nimi, koska Thunebergit muuttivat sukunimensä Tuurnaksi.
1800-luvun puolivälissä Raholassa isännöivät Hilma Maria Sofia Thuneberg ja hänen miehensä majuri Agaton Lange. Heidän poikansa Albert Lange peri tilan vuosisadan vaihteessa. Albert Langen vanhemmat muuttivat asumaan alueella olevaan Haagan huvilaan, joka oli nykyisen Majurinkadun tienoilla. Kartanon omistuksessa oli myös Kauniston huvila, jota nimitettiin myös Kalle-herran huvilaksi.
Kartanon ja alueen vaiheita 1900-luvun alkupuolella
Sisällissodan 1918 taistelut kulkivat myös Raholan kartanon kautta, ja tila oli etupäässä valkoisten hallussa, kun taas punaiset majailivat Kaarilan kartanossa. Rakennuksissa on edelleen taistelujen jälkiä siellä täällä. Kun käräjätupaa remontoitiin 1960-luvulla, löytyi seinähirsistä runsaasti luoteja ja myös isompien ammusten jälkiä.
Pirkkalan kunta jaettiin kahtia vuonna 1922, jolloin Pyhäjärven eteläisestä puolesta tuli Etelä-Pirkkalan kunta ja pohjoispuolesta Pohjois-Pirkkalan kunta. Muutos oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä vuoden 1937 alusta kauppalaksi muuttuneesta Pohjois-Pirkkalasta tuli Nokian kauppala ja Etelä-Pirkkala oli Pirkkala. Samana vuonna Villilän, Raholan, Epilän, Lamminpään ja Pispalan alueet liitettiin Tampereen kaupunkiin.
Albert Lange jäi Raholan kartanon viimeiseksi tilalliseksi, sillä hän myi 1935 kartanon päärakennuksen ja osan maitaan Tampereen kaupungille. Jo aikaisemmin vuonna 1916 oli Helsingissä asunut tuomari Kaarle Oskari Laitinen ostanut ison osan Raholan maita, ja myi niitä sitten vähitellen tonteiksi 1950-luvulle saakka. Kartanon pihapiiri rakennuksineen jäi edelleen Tampereen kaupungin omistukseen.
Sota-aikana Raholan kartano oli suuri työllistäjä, koska sen viljelykset vaativat monia käsiä. Kun miehet olivat sodassa, niin nuoret ja lapset perkasivat rehujuurikas- ja kaalimaita. Kartanon leipomossa paistettiin lukematon määrä leipiä lähetettäväksi rintamalle. Lapset saivat viinimarjojen poimimisesta pienen palkan lisäksi jauhopussin ja maitopullon, jotka saattoivat olla rahaakin tärkeämpiä. Talvi- ja jatkosodan aikana kartanossa toimi sairaala sekä mielisairaiden hoitopaikka. Vielä sodan jälkeenkin kaupunki harjoitti alueella viljelystä ja karjankasvatusta ja tila olikin silloin ruokapulan ja säännöstelyn aikana kaupungin tärkeimpiä elintarvikkeiden tuottajia, joiden annista hyötyivät mm. kaupungin sairaalat ja hoitolaitokset.
Jatkosodan aikana ja sen jälkeen kartanoon asutettiin siirtokarjalaisia ja inkeriläisiä. Tätä varten päärakennukseen ja käräjätupaan tehtiin useampia asuntoja. Talo jaettiin kuudeksi pieneksi asunnoksi, joiden käytössä oli aluksi kaksi yhteiskeittiötä. Remonttia jatkettiin pian, jolloin kaikki asunnot saivat omat keittiöt. Myöhemmin asunnot toimivat kaupungin vuokra-asuntoina. Vesijohto taloon saatiin vasta 1980-luvulla. Lämmityksenä on ollut puulämmitys.
Nykyisin pihapiirin vieressä on Raholan kartanon entisille maille vuonna 1949 perustettu siirtolapuutarha, jonka kerhotilojen käytössä on ollut käräjätupa vuodesta 1969 lähtien. Moottoritie Pispalasta Nokialle, jota alettiin rakentaa 1964 ja joka avattiin liikenteelle 18.3.1974, katkaisi yhteyden alueelta Pyhäjärven rantaan.
Raholan kartano on ollut Tampereen kaupungin myytävien kohteiden listalla ja loppuvuodesta 2022 ylöjärveläinen mies osti Raholan kartanon. Rakennuksen kunnostamisen aikataulu ja kustannusarvio ovat edelleen auki, mutta ostajan tarkoituksena on peruskorjata rakennukset, jotka ovat suojeltuja. Isolla yli 9000 neliön tontilla sijaitsevat rakennukset ovat nykyisin jo huonokuntoisia.
Raholan alueen liittyminen sukuuni
Jatkosodan aikana ja sen jälkeen asutettiin Raholan kartanoon karjalaisia ja inkeriläisiä. Äitini Mirjam (1923-1997) oli yksi näistä sinne asutetuista evakoista. Hän oli asunut Viipurissa, josta joutui lähtemään sotaa pakoon marraskuussa 1939. Hänen perheensä sijoitettiin asumaan Tervakoskelle, joka tuntui Viipurin jälkeen pieneltä ja hiljaiselta paikalta. Mirjam halusi lähteä sieltä pois ja hänen viipurilainen tyttöystävänsä Sirkka houkutteli häntä tulemaan Tampereelle. Mirjam pääsi täällä työhön Raholassa Piikahaan lähellä olleeseen Viipurin keksi- ja rinkelitehtaaseen, jossa hän oli ollut töissä jo Viipurissa. Mirjam muutti elokuussa 1946 asumaan Raholan kartanoon, josta hänelle järjestyi asunto kartanon yhdestä isosta huoneesta. Samaan huoneeseen muuttivat myös tyttöystävä Sirkka sekä Martta, joka oli työssä samassa tehtaassa Mirjamin ja Sirkan kanssa. Asunnossa ei voinut laittaa ruokaa ja peseytyminen oli mahdollista vain saunassa. Työssä keksi- ja rinkelitehtaassa sai syödä talon tuotteita, joita nautittiin kuuman veden kera. Kotona niitä syötiin kylmän veden kanssa. Joskus Mirjam oli töissä niin heikkona huonosta ravinnosta, että pyörtyi.
Asuintoverinsa Martan kautta Mirjam tutustui hänen veljeensä Einoon, jonka kanssa Mirjam kihlautui jouluna 1945 ja avioitui toukokuussa 1946.
Myös omalla perheelläni on yhteys Raholaan. Mentyäni naimisiin vuonna 1972 muutin mieheni kanssa Raholaan Korvenkadulle, josta ostimme sieltä uudesta kerrostalosta kaksion. Siellä syntyivät molemmat tyttäremme ja Raholan alue tuli 1970-luvulla tutuksi perheellemme.
Lähteet:
Lundelin Tuija (toim.): Katajan ja kiven kansaa. Raholan kaupunginosakirja. 2004.
Tammerkoski-lehti 1938/4, s. 105.
Raholan kartano Wikipediassa.
Tampereen kaupungin rakennusinventointi, Raholan kartano.
Harjun markkinoista.
Artikkeli Aamulehdessä tammikuussa 2024 (aukeaa kokonaan vain lehden tilaajille).
Kirjoittaja Raija Kannisto