etusivu:   teemat:   sukusilppua

Orpana 2/2008

SUKUSILPPUA

Ensiksi syvennymme ihmiskunnan kaikkein varhaisimpaan genealogiaan. Geenitutkimus kertoo jälleen uutta tietoa kaukaisimmista esivanhemmistamme:

Nuo 2000 sitkeää esivanhempaamme

Ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus ajoi varhaiset ihmislajin edustajat Afrikassa erilleen pieniksi ryhmiksi ja tuho oli hyvin lähellä 70 000 vuotta sitten. Oman sukulinjamme säilyminen oli hiuskarvan varassa, sillä varhaisia nykyihmisiä oli jäljellä enää parisen tuhatta. Tämä käy ilmi American Journal of Human Genetics –lehdessä julkaistussa geenitekniikkaan perustuvassa tutkimuksessa. Siinä ihmislajin menneisyyteen kurkistettiin solun mitokondrion dna:n avulla, joka periytyy sukupolvelta toiselle vain äidin kautta.

Tutkijat ovat päätelleet, että voimakas ilmastonmuutos on saattanut olla syynä ihmispopulaatioiden kutistumiseen ja hajoamiseen pieniksi erillisiksi ryhmiksi. Geneettinen vertailu paljastaa, että nämä erilliset populaatiot yhdistyivät hajaantumisen jälkeen 40 000 vuotta sitten. (Aamulehti 26.4.2008)

Sinisilmien suku

Tanskan Kööpenhaminan yliopiston tutkijoiden mukaan kaikki maailman sinisilmäiset polveutuvat samasta esivanhemmasta. – Alun perin meillä kaikilla oli ruskeat silmät, sanoo tutkimusta johtanut professori Hans Eiberg. Tutkimuksessa analysoitiin 155 tanskalaisen ja useiden turkkilaisten ja jordanialaisten geeniperimää. Kaikilta sinisilmäisiltä löydettiin OCA2 –geenin mutaatio ja myös kromosomin naapurigeenit olivat näillä henkilöillä lähes identtisiä.

Silmien väriä säätelevässä OCA2 –geenissä tapahtunut mutaatio ”lukitsi” mahdollisuuden ruskeiden silmien syntyyn. Tämä tapahtui neoliittisella kivikaudella 7000-4000 vuotta eea. Tällä kaukaisella geenimutaation kokeneella esivanhemmalla tai hänen lapsillaan ei vielä ollut sinisiä silmiä. Vasta kun henkilön lapsenlapset tai lapsenlapsenlapset avioituivat keskenään niin heidän jälkeläisillään oli ensi kertaa siniset silmät. Sinisilmien suku sai alkunsa. (Iltalehti 1.2.2008)

”Italian kuninkaan” poika yritti parlamenttiin…

Tapansa mukaan Sukusilppu tiedottaa myös kuninkaallisia sukukuulumisia kautta Euroopan hovien:

Italian viimeisen kuninkaan Umberto II:n pojanpoika prinssi Emanuele Filiberto tavoitteli keväällä yhtä kuudesta Italian ulkopuolella asuville tarkoitetuista parlamenttipaikoista. Hän on syntynyt Genevessä Sveitsissä vuonna 1972 Vittorio Emanuelen ainoana lapsena. Emanuele Filiberto avioitui vuonna 2003 ranskalaisen näyttelijättären Clotilde Couraun kanssa ja pariskunnalla on kaksi tytärtä. Italian kuningashuoneen Savoijin miesjäsenet karkoitettiin Italiasta toisen maailmansodan jälkeen ja heidän sallittiin tulla Italiaan vasta vuonna 2002. Italiasta tuli tasavalta vuonna 1946 kansanäänestyksen jälkeen.

Emanuele Filiberto ilmoitti vaalikampanjassaan tukevansa oikeistolaisen Silvio Berlusconin puoluetta. Hän ei kuitenkaan saanut tarpeeksi ääniä eikä siis näinollen päässyt parlamenttiin ja sitä kautta Italian vallankahvaan. (Iltalehti 13.3.2008)

”Suomen kuningas” viljelee viiniä

Heinrich Donatus Philipp Umberto von Hessen, kasvattaa puolisonsa kreivitär Franziska Marie- Luisa Erika of Faber-Castellin kanssa Friesling-rypäleitä Johannisbergin kylässä Rheingaun viinialueella Hessenin maakunnassa. Viininkasvattajaa voisi leikkimielellä kutsua nimellä ”kuningas Fredrik IV”. Hänen isoisoisänsä nimittäin oli Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel, virallisesti kuningas Fredrik Kaarle, jos hän olisi suostunut ottamaan vastaan Suomen kuninkuuden vuonna 1918. Kreivi von Hessen omistaa isänsä Moritzin kanssa hyvään maineeseen nousseen Prinz von Hessenin tilan Rhein-joen töyräällä. Suomen Alkostakin voi ostaa tilalla tuotettua Prinz von Hessen brut -kuohuviiniä.

Mikäli Hessenin suku kiinnostaa, niin kannattaa vierailla Frankfurtin lähellä sijaitsevassa Kronbergin linnassa. Sen aikaisempi nimi oli Friedrichof ja siellä asui Suomen kuninkaaksi valittu Friedrich Karl. Nykyisin linna on tunnettu golfhotelli. (Aamulehti 19.3.2008)

USA:n presidentinvaalit lähestyvät

Perinteisen tapaansa Orpanan Sukusilppu seuraa tarkoin Yhdysvaltojen presidentinvaalia genealogisesta näkökulmasta. Yhdysvaltalaiset sukututkijat ovat jo ehtineet selvittää, että demokraattien ehdokaskandidaatti Hillary Clinton on sukua näyttelijä Angelina Jolielle ja ehdokkuuden voittanut Barack Obama taas tämän miesystävälle Brad Pittille. (Aamulehti 27.3.2008)

Sukusilppu palaa Orpanan seuraavassa numerossa tarkemmin syksyllä valittavan Yhdysvaltojen presidentin sukutaustaan…

Tiina Miettinen

© Tekijä ja Tampereen seudun sukututkimusseura. Lainattaessa lähde mainittava.