etusivu:   teemat:   sukusilppua

Orpana 1/2008

SUKUPUITA MAAILMALTA

Intiaaniprinsessa Pocahontas

Sarjassamme kiintoisia sukupuita maailmalta esittelemme tällä kertaa Pocahontasin sukutaulun. Nimi Pocahontas tuo ehkä suurimmalle osalle mieleen Disneyn piirroselokuvan. Ainakin nuoriso yhdistää nimen varmasti elokuvaan. ”Intiaaniprinsessa” Pocahontas oli todellinen henkilö. Hän on lähes myyttinen hahmo niin Yhdysvaltojen historiassa kuin sukututkimuksessakin.

Englantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokuntansa Jamestownin uudelle mantereelle vuonna 1609. Intiaaniprinsessa Pocahontasin kerrotaan pelastaneen isänsä vangitseman John Smithin hengen ja samalla hän pelasti koko siirtokunnan. Pocahontasin oikea nimi oli Amonute Matoaka. Hän solmi myöhemmin avioliiton John Rolfen kanssa ja kuoli Englannissa vain n. 21-vuotiaana.

Matoaka eli Pocahontas synnytti Rolfelle yhden lapsen Thomasin. Pojan tyttären jälkeläiset muodostavat laajan sukuverkoston, johon moni yhdysvaltalainen toivoo päätyvänsä sukututkimuksessaan. Legendaarinen intiaaniprinsessa esiäitinä on monen haave. Presidentti Georg W. Bushin kerrotaan joillain nettisivuilla polveutuvan Pocahontasista mutta tieto on virheellinen. Sukupiiriä on selvitelty jopa DNA-testein, jotta Pocahontasin ”oikeat” jälkeläiset voitaisiin erottaa ”vääristä”.

pocahontas.morenus.org/poca_gen.html

magma.nationalgeographic.com/ngm/jamestown/?fs=www7.nationalgeographic.com

fi.wikipedia.org/wiki/Pocahontas

Tiina Miettinen

© Tekijä ja Tampereen seudun sukututkimusseura. Lainattaessa lähde mainittava.