Yhdysvalloissa orjuuden aika muodostaa sukututkimuksellisen ongelman. Moni ei halua ajatella vieläkään, että samassa suvun jälkeläisissä on sekä mustia että valkoisia. Neljä vuotta sitten kuollut senaattori Strom Thurmond oli rasistisista mielipiteistään tunnettu rotuerottelun kannattaja. Pastori Al Sharpton Jr esitteli äskettäin sukututkimustuloksia, jotka paljastavat hänet Thurmondin sukulaiseksi. Al Sharpton on siis ihonväriltään musta. Thurmondilla oli itselläänkin avioton lapsi mustan naisen kanssa.
Valkoisten orjanomistajien ja orjien suhteista syntyi paljon lapsia. Näkyvin sukututkimuksellinen ongelma ovat presidentti Thomas Jeffersonin ja Sally Hemmingsin jälkeläiset. Hemmings oli musta orja, jonka uskotaan synnyttäneen ainakin yhden lapsen Jeffersonille. Mutta Jeffersonien sukuyhdistys ei ole kelpuuttanut ”mustia” Jeffersoneja jäsenikseen.
Aiheesta kiinnostuneet voivat lukea Edward Ballin vuonna 1998 ilmestyneen kirjan, joka on suomennettu nimellä Vereen kirjoitettu – plantaasin orjat ja isännät. Siinä Ball selvittelee sukuunsa kuuluvia orjien jälkeläisiä ja kertoo kohtaamistaan epäluuloista niin mustien kuin valkoistenkin sukulaistensa taholta. Suomalaiselle sukututkijalle Ballin kirja on mielenkiintoinen lukukokemus.
Antero Pietilä: Orjuuden arvet vaivaavat yhä. Aamulehti 22.3.2007.
David Lynchin ohjaama tv-sarja Twin Peaks sai 1990-luvun alussa Suomessakin osakseen suurta huomiota. Vuonna 1946 syntynyt ohjaajamestari tunnetaan omaperäisistä elokuvistaan. Näitä ovat mm. Elefanttimies (1980), Dyyni (1984), Blue Velvet (1986) sekä Suomessa 13. huhtikuuta ensiesityksensä saanut tuorein elokuva Inland Empire. Lynchin äidinpuoleinen isoisä oli sukunimeltään Sandholm ja suomalainen. Tämä oli nuorukaisena muuttanut Suomesta Amerikkaan.
Se liene ollut yksi syy sille, että Lynch vieraili keväällä uusimman elokuvansa ensi-illassa Suomessa. Voimme siis kysyä, johtuuko Lynchin elokuvien ja tv-sarjojen outous ja omaperäisyys suomalaistaustasta? Näyttelijät kehuvat David Lynchia mukavaksi ja tasapainoiseksi mieheksi, vaikka hänen elokuvansa ovat synkkiä ja surrealistisia.
Olemme kaikki n. 50 000 vuotta sitten eläneen 150 hengen suuruisen heimon jälkeläisiä. Tämän suuruinen ryhmä vaelsi useiden sukupolvien ajan Itä-Afrikasta ensin nykyisen Intian tienoille ja siitä kohti Euroooppaa. Täällä pientä heimoa olivat vastassa neanderthalin ihmiset. Ratkaisematon mysteeri on edelleen se, miksi neanderthalin ihmiset ja uudet tulokkaat eivät risteytyneet keskenään. Mitokondrio-dna:n ja Y-kromosomin tutkimusten mukaan meissä ei ole jälkeäkään neanderthalin ihmisistä.
Ihmiskunnan sukututkimuksen varhaisvaiheet on kertonut Nicholas Wade tuoreessa kirjassaan Before the Dawn. Recovering the Lost History of Our Ancestors (Penguin Group 2006). Kaikki arkeologit ja geneetikot eivät Waden esittämään teoriaan usko. Kiinnostuneet englantia taitavat sukututkijat voivat itse hankkia ja lukea Waden hyvin kirjoitetun ja mielenkiintoisen teoksen. (Aamulehti 6.4.2007)
Saksassa ollaan ihastuneita Berliinin eläintarhassa asuvaan pikkuiseen jääkarhuun nimeltään Knut. Se joutui emonsa hylkäämäksi mutta karhunpentu onnistuttiin pitämään hengissä mikä on ainutlaatuista. Eläintarhaan on valtavat jonot ja matkamuistokauppa käy. Myös Suomessa uutisissa on näytetty pikkuisen karhunpennun kömpelöä taaperrusta ja hellyttävää kisailua. Gitte Lauerströer paljasti Hufvudstadsbladetissa, että Knut on osittain suomalaista sukua. Emon isänisä oli nimeltään Olof, joka syntyi vuonna 1955 ja polveutuu Suomesta. Tämä urosjääkarhu loi uransa Rostockin sirkuksessa ja sai yhdeksän jääkarhunaaraan kanssa yhteensä 25 pentua. (Aamulehti 26.4.2007)
Aamulehti uutisoi 9.6.2007, että Napoleonin jälkeläinen Charles Napoleon pyrkii Ranskan parlamenttiin. Jutussa väitettiin, että vuonna 1950 syntynyt ehdokas Charles Napoleon olisi Napoleon Bonaparten jälkeläinen. Se ei pidä paikkaansa, sillä Ranskan parlamenttiin pyrkivä Charles Napoleon polveutuu Napoleonin nuorimmasta veljestä Jeromesta, Westfalenin kuninkaasta.
Napoleonilla ei ollut laillisia jälkeläisiä. Ainoa aviolapsi Napoleon Francis kuoli 22-vuotiaana ilman jälkeläisiä. Napoleonilla oli kuitenkin ainakin kaksi aviotonta lasta. Vanhin oli vuonna 1806 syntynyt Leonin kreivi Charles (k.1881), jonka äiti oli Louise Catherine Eleonore Denuelle de la Plaigne (1787-1868). Toinen avioton poika oli kreivi Alexandre Joseph Colonna Walewski (1810- 1868), jonka äiti oli kreivitär Marie Walewski (1789-1817). Heidän lisäkseen Napoleonilla oli mahdollisesti neljä muuta aviotonta lasta. Ainakin Walewski-nimeä kantavia Napoleonin jälkeläisiä elää tänäkin päivänä.
Aamulehti 9.6.2007
Stacton, David: Bonapartein taru. Tammi 1968.http://fi.wikipedia.org/wiki/Napoleon_I
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Napol%C3%A9on_Bonaparte
Keväällä lehdissä kirjoitettiin tavallista enemmän sukututkimuksesta. Syynä oli Hollywood- tähtösen Pamela Andersonin Suomen vierailu. Pamela Andersson saavutti kuuluisuutta Baywatch – nimisessä tv-sarjassa 1990-luvulla. Ei ehkä niinkään näyttelijän lahjoillaan, vaan pikeminkin ulkoisilla avuillaan. Myös tähden yksityiselämä on ollut usein esillä lehdistössä. Pamela on tunnetusti sukutaustaltaan suomalainen ja hänen sukunimensä olisi oikeasti Hyytiäinen. Pamelan sukujuuret ovat Saarijärven Kiimasten kylässä. Hänen isoisänsä isä Juho Herman Hyytiäinen (s.1890) muutti Saarijärveltä Kiiimasjärven Valkaman torpasta valtameren taakse Kanadaan.
Jopa Image-lehti innostui tekemään laajan artikkelin Pamelasta ja sukututkimuksesta. Lehden toimittaja kävi haastattelemassa Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtajaa P.T. Kuusiluomaa. Artikkelissa pohditaan sukututkimusta yleensä sekä selvitetään Pamelan sukua. Lisäksi todetaan, että Pamelan 6-7. polven serkku on Matti Vanhanen. Yhteinen esiäiti on 1700-luvulla elänyt Maria Matintytär Jyväskylän maalaiskunnasta. Pamelalle ovat sukua myös mm. Urho Kekkonen, Martti Ahtisaari ja Esko Aho.
Pamelan sukujuuria voi tutkailla tarkemmin Hyytiäisten sukuseuran vuonna 2000 julkaisemasta sukukirjasta Hyytiäisten sukua Savosta Keski-Suomeen.
(Palmén, Joanna, Tervetuloa kotiin Pamela! Image 5-6/2007)
Tiina Miettinen
© Tekijä ja Tampereen seudun sukututkimusseura. Lainattaessa lähde mainittava.